/ iStock/Getty Images
Плуването в студена вода може да помогне за облекчаване на физическите и психическите симптоми на менопаузата като горещи вълни, тревожност и промени в настроението, предаде Пи Ей мидиа/ДПА, като цитира проучване.

Изследователите твърдят, че при дами, които по-дълго или по-редовно плуват, се наблюдават по-големи ползи.

В проучването, направено от учени от Юнивърсити колидж в Лондон, са участвали 1114 жени, които редовно плуват във води, по-студени от обичайното.

Доброволките са на възраст между 16 до 80 години, като повечето от тях са между 45 и 59 години. Жените в менопауза, включени в групата, са 785, като те съобщават за симптоми като тревожност, лоша концентрация, горещи вълни и нощно изпотяване. Около 46,9 на сто от тях твърдят, че плуването в студена вода е облекчило тревожността им, а 34,5 на сто казват, че са намалели промените в настроението им. Една пета казват, че нощното изпотяване е намаляло, а 31,1 процента горещите вълни са по-малко.

Около 711 жени съобщават за менструални симптоми като умора, тревожност, промени в настроението, проблеми със съня и раздразнителност. Почти половината (46,7 на сто) са на мнение, че плуването в студена вода е намалило тревожността, а 37,7 % споделят за намаляване на промените в настроението. Подобрение на съня констатират 21 на сто от жените, а намаляване на раздразнителността - 37,6 процента от участничките.

Изследователите твърдят, че навиците за плуване "като цяло се различават" сред жените, но тези, които практикуват спорта по-редовно или за по-дълги периоди от време, е по-вероятно да съобщят за намаляване на симптомите. Тези, които съобщават за намаляване на един или повече симптоми, твърдят, че плуват специално, за да намалят проблемите.
 
Теодора Славанова/БТА