/ БГНЕС
Великолепен 19-каратов розов диамант бе продаден за над 50 милиона евро на търг в аукционната къща Кристис в Женева. Това е нов световен рекорд за цена на карат за скъпоценен камък с този цвят, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

БГНЕС

Диамантът "Розово наследство" е бил открит преди около един век в Южна Африка. Той е купен от американската бижутерска фирма "Хари Уинстън", притежавана от швейцарската часовникарска група "Суоч", след 10-минутно наддаване с участието на четирима кандидати за купувачи. Експерти от Кристис заявиха, че той е от камъните с най-чист химичен състав.

БГНЕС

Скъпоценният камък, оценен предварително на сума между 30 и 50 милиона долара, бе веднага преименуван от купувача на "Розово наследство Уинстън".
"2,6 милиона долара за карат е световен рекорд за розов диамант", заяви шефът на Кристис за Европа Франсоа Кюриел. "За мен този камък е "Леонардо да Винчи на диамантите", добави той.
"Розовото наследство" има правоъгълна форма и е бил притежаван от семейство Опенхаймер, което в продължение на десетилетия е ръководело миннодобивната компания Де Беерс. Американският Институт за скъпоценните камъни му е определил най-високата степен на наситеност на цвета (fancy vivid), посочва АП.
БТА