Продадоха най-големия диамант, ваден на търг, за 34 млн. долара

/ БГНЕС
Най-големият диамант, предлаган някога на търг, беше продаден в Женева за рекордните близо 34 млн. долара, съобщи аукционна къща "Кристис", цитирана от АФП.
 
Изключително редкият брилянт с тегло 163,41 карата, който е част от огърлица от изумруди и диаманти, наречена "Ди арт ъв Гризогоно" (на швейцарската бижутерска фирма "Де Гризогоно"), беше продаден за 33,8 млн. долара, включително таксите и комисионите, казаха от "Кристис".
 
Вадят на търг розовия кралски диамант Мазарен (СНИМКИ)

Брилянтът, който е с изключително качество и бистрота, е изработен от 404-каратов диамант, намерен миналата година в Ангола. Това е най-големият необработен диамант, добит в страната и 27-ят по големина в света. Камъкът е бил обработван три седмици от екип от 14 бижутери.
 
Предлагат на търг най-големия розов диамант (ВИДЕО)

Друга ценност, предложена на вчерашния търг - 19-каратов розов брилянт, наречен "Гран Мазарен" ("Великия Мазарини"), красил короната на редица френски монарси, включително Луи XIV и Наполеон - беше продаден за 14,5 млн. долара. "Кристис" очакваха да получат за него между 6 и 9 млн. долара.
 
Брилянтът принадлежал на италианският кардинал и дипломат от 17-ти век, а също голям колекционер на предмети на изкуството Джулио Мазарини - пръв министър в двора на френските крале Луи XIII и Луи XIV. Малко преди смъртта си Мазарини го предал на Краля-слънце, а Луи XIV. украсил с него короната си.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА