/ ThinkStock/Getty Images
Розовият диамант Le Grand Mazarin от 19,07 карата, който е принадлежал на френската монархия ще бъде предложен на традиционните ноемврийски продажби на бижута от висок клас в Женева, съобщи "Кристис" в сряда.
 
"Легендарния розов диамант от 19 карата е уникален свидетел на историята на Франция. По време на своите 250 години във френската хазна, той е с ред украшенията на четирима крале, четири кралици, двама императори и две императрици, започвайки с "краля - слънце" Луи XIV", обясни президентът на "Кристис" за Европа и Азия Франсоа Кюриел в свое изявление.
 

Предлагат на търг най-големия розов диамант (ВИДЕО)

За първи път диамантът е описан в списъка сред богатствата на кардинал Мадзарини, италиански дипломат и политик, който управлява във Франция в качеството си на министър-председател при царуването на Луи XIII и Луи XIV като Мазарен.
 
Преди да умре през 1661 г. кардиналът предава диаманта на крал Луи XIV заедно с други свои известни диаманти. След това розовият диамант остава за 225 години сред бижутата на короната, включително и при император Наполеон, Луи XVIII, Наполеон III и императрица Йожени. По-късно е продаден на търг и принадлежи на известния френски бижутер Фредерик Бушрон и на барон фон Дервие. В момента е собственост на частен колекционер, чието име не се разкрива.
 

Розова звезда стана най-скъпият диамант, продаден на търг (СНИМКИ)

Камъкът, който идва от мините на Голконда в южната част на Индия, ще бъде предложен за продажба на търг на 14 ноември в Женева. Цената му се очаква да варира между 6 и 9 млн. долара (от 5,1 до 7,7 млн. евро), според прогнозите на "Кристис". "Голяма чест е да го представим на пазара, тъй като той е бил продаден на търг преди 130 години", каза Раул Кадахия - директор на отдела за бижута в аукционната къща. 

Вижте отблизо уникалния диамант Розова звезда (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Любопитно е, че едва за втори път розовият диамант е за продажба след известния търг на кралските бижута през 1887 г.
 
През 1870 г., когато пада Втората империя, императрица Йожени последва съпруга си Наполеон в изгнание в Англия, оставяйки в Париж по-голямата част от своите бижута. 17 години по-късно френското правителство продава предмети, принадлежали на короната на Франция и продава на търг, включително скъпоценни камъни.
БГНЕС