Признаха миризливото готвене за престъпно деяние
Признаха миризливото готвене за престъпно деяние / Thinkstock/Getty Images
Миризливото готвене беше обявено за престъпно деяние в Италия след дълъг съдебен процес между съседи, съобщи в. "Дейли мейл".

Семейство от Монфалконе на адриатическия бряг, до границата със Словения, вмирисвало целия блок с пържените си ястия - обикновено морски храни и тежки сосове.

Шумен секс тормози жители на пловдивски квартал

Съседите им се оплакали и съдът в Гориция обявил съпрузите зе виновни. Те обаче обжалвали и делото преминало през съда в Триест и апелативен съд в Рим. Той потвърдил решението на долната инстанция и определил глоба от 2000 евро за "обонятелен тормоз".

Съдилищата трябва да намират баланс между хората, които създават миризмите, и оплакващите се от тях, каза адвокат Матео Сантини, специалист по спорове между съседи. Той даде пример с мъж, който искал да съди съседката си, защото готви пилешка супа в осем сутринта.

Най-миризливите храни в света

Подобно дело се води и в британски съд. То е заведено от Луиз Кридлин, която се оплаква от "силна натрапчива миризма на люти чушки" от апартамента над нейния, която "дразни дихателните й пътища, изгаря трахеята й и се настанява в дома й за по осем часа".

Тя се надява с делото да принуди хазяите на съседите й да вземат мерки, а и да получи обезщетение. Това дело обаче е граждански иск и дори г-жа Кридлин да спечели, миризливото готвене няма да бъде обявено за престъпление във Великобритания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА