Принуждават италианци да сменят името на сина си
Принуждават италианци да сменят името на сина си / netinfo
Италианско семейство, нарекло сина си Venerdi (Петък), беше осъдено от Съда в Генуа да смени името му на Gregorio Magno (Григорий Велики). Според италианския закон е забранено „даването на имена, свързани със секс или пък такива, които са срамни и унизителни”, предаде ProntoSofia.

В случай, че родителите са успели да регистрират подобно име на детето си, те или трябва да го променят, в противен случай съдът налага на детето името на светеца, в чийто ден то е родено. 3 септември – датата, когато бебето Венерди е дошло на бял свят, е ден на Григорий Велики (папа, обявен от Църквата за светец).

„Когато се обръщаме към детето си с Венерди, то ни отговаря, защото вече е свикнало с името си. Представете си обаче, какво би се случило, ако му кажа: Ей, Грегорио Маньо, дай целувка на мама“, оплака се пред италианския вестник „Джорнале“ майката на Венерди – Мара. „Венерди вече си има ЕГН, беше кръстен и в църква, така че ще си остане с това име“, категорична е тя. Търсейки правосъдие, тя се аргументира и с факта, че и други деца в Италия носят „особени“ имена. Последният пример в това отношение е Шанел (Chanel), новородената дъщеричка на футболната звезда Франческо Тоти.