Принц Чарлз загърбва кралски удобства по екологични съображения
Принц Чарлз загърбва кралски удобства по екологични съображения / netinfo

Британският престолонаследник – принц Чарлз, призова част от неговите служители да се придвижват на велосипеди, за да не замърсяват околната среда.

Чарлз иска да бъде запомнен като "зеления принц" и подготвя значителни промени в собствените си планове за пътуване. Принцът няма да използва кралските хеликоптери и частни самолети, когато това е възможно. Той има намерение да пътува по често с кралския влак. Чарлз призова също помощниците си да открият по-екологично чисто гориво за неговите автомобили. Принцът настоява промените, засягащи него и съпругата му Камила, да влязат в сила до февруари идната година.

Близки до двореца се опасяват, че „екологичните” планове на принца ще поставят в неудобно положение кралицата и други членове на кралското семейство, които продължават до използват хеликоптери и частни самолети.

Други високопоставени представители на двореца казват, че са съгласни по принцип със смелите идеи на Чарлз, но смятат, че те са трудно осъществими при сегашните условия.

Стана ясно, че канцеларията на принца е имала намерение да съобщи неговите идеи на пресконференция, но засега брифингът за медиите се отлага, докато се изгладят противоречията.

В миналото принц Чарлз бе критикуван за скъпите пътувания, които предприема за сметка на данъкоплатците. Миналата година, негово посещение в Съединените щати струваше 500 000 английски лири. Само за полета с частен самолет Чарлз и Камила похарчиха 330 000 лири.

Кралският влак, с който Чарлз предпочита да пътува, пък е много скъп за поддържане. Сметки на двореца показват, че само за едно пътуване през октомври миналата година от Лондон до Бърнли са похарчени 16 491 лири. Връщането с хеликоптер е струвало само 7 849 английски лири. Някои депутати настояват да не се използва кралският влак, а кралицата и Чарлз да наемат влак, когато им се наложи да пътуват или да прикачват частен вагон към обикновен влак.

Принц Чарлз публично се обявява в защита на околната среда и намаляване на емисиите от вредни газове. Той дори разкритикува политиката на Вашингтон в тази област по време на среща с президента Буш.