/ iStock/Getty Images
Шейх Халифа ибн Зайед ал-Нахаян е смятан за най-богатия държавен глава в света. Състоянието на членовете на семейството му се оценява на 150 милиарда долара.

Той живее в невиждан разкош, пълни басейна и фонтаните в дворовете на своите резиденции с минерална вода „Еviаn”, въпреки че никога не стъпва там.

Шейхът не помни броя на своите имения и замъци по света, но това не се дължи на умствена изостаналост – просто имотите му са в огромно количество.
Той има имение в Испания, в което не само никога не е стъпвал, но дори не знае, къде точно се намира. Вероятно е близо до Мадрид?, шегува се кореспондент на „The Observer”.
 

Медиите разкриват, че шикозното имение – собственост на шейх Халифа ибн Зайед ал-Нахаян, е на 60 км от испанската столица. То е купено преди 17 години и за него се грижат 15 човека, но нито арабският държавен глава, нито членовете на семейството му са ходили някога там.

Кухнята никога не използвана и всички уреди в нея стоят опаковани. Веднъж седмично персоналът сменя кърпите с логото на президента и спалното бельо в 11-те спални. Поддръжката на това имение струва на шейха 565 000 долара годишно.

Освен испанската резиденция монархът притежава стотици вили, дворци и замъци в цяла Европа. Само в Лондон той има 140 недвижими имота, разположени в едни от най-скъпите райони на британската столица.

Най-луксозното имение е Аскот Плейс от XVIII век близо до парка Уиндзор , което се разпростира на 400 акра. Халифа го е купил през 1989 г. срещу 22,6 милиона долара. В него има голямо езеро и изкуствена пещера, а негова съседка е не кой да е, а самата кралица Елизабет II.

Външният вид на това имение не било съвсем по вкуса на арабския владетел и той решил да го преустрои според собствените си виждания. Идеята му била да вдигне ограда около него и да построи 150 къщи с по пет стаи на стойност 2,5 милиона долара всяка. Местните власти обаче се противопоставиха на подобен план и не издадоха разрешение за строеж.

Тогава шейхът насочи вниманието си към обновяването на самото имение и на първо място инсталира резервоари в резиденцията, където минералната вода „Evian” се доставя директно от френските Алпи. Тя извира от фонтаните и се използва за басейна. „Очевидно просто не му харесваше вкуса на местната вода”, коментира очевидец, според когото резервоарите приличат на многоетажен паркинг.

Това имение така и не се превърна в лондонска резиденция на президента на ОАЕ – оказа се прекалено малко за него.

Когато пътува някъде, шейхът води със себе си най-малко 100 души прислуга, включително личния си бръснар, който се грижи за брадата на държавния глава.

В Аскот Плейс Халифа ибн Зайед ал-Нахаян остана само веднъж и то за половин ден. Което обаче не пречи водата от френските Алпи да продължава да се доставя там.

Монархът има навика да купува цели сгради, само за да пренощува за една нощ в тях. Оказва се, че хотелите не му се нравят изобщо.

Президентът обича най-много да си почива на Лазурния бряг, където има вил с изглед към Кан на стойност 38 милиона долара.

Където и да се намира, шейхът винаги поръчва продукти и блюда от ОАЕ, които се доставят с частен самолет.

Друго любимо място за почивка са яхтите му, като най-голямата от тях – „Azzam”, е с дължина 180 метра и струва 615 милиона долара, а в нея могат да се съберат 500 човека. 
 
 
 
БГНЕС