Учени от Института по геоантропология на обществото "Макс Планк" в Германия пресъздадоха древен балсам, който е бил използван за мумифициране на аристократ в Древен Египет преди 3500 години пише в статия, публикувана в списание Scientific Reports.

Изследователите са анализирали химическия състав на веществата, запазени в два балсама, открити в гробницата на жена на име Сенетней, живяла по време на управлението на XVIII династия на фараоните, около 1450 г. пр. н. е. При анализа е използвана хроматография-масспектрометрия - техника, която съчетава хроматография (течна и газова) и масспектрометрия.

Установено е, че мумифициращите балсами съдържат смес от пчелен восък, растителни масла, мазнини, битум, борова смола, балсамов агент и дамарска смола. Големият брой разнообразни съставки показва, че древните египтяни са създали търговски връзки, за да получават вещества и материали от други страни. Това също така потвърждава, че Сенетней е бил ключов член на вътрешния кръг на фараона.

Смолата от лиственица вероятно идва от северното Средиземноморие, докато дамар се добива изключително от дървета в тропическите гори на Югоизточна Азия. Ако наличието на смола от дамар се потвърди, това ще означава, че древните египтяни са търгували с Югоизточна Азия почти хиляда години по-рано, отколкото се смяташе досега.
БГНЕС