Лицата на мъртвите хора в Древен Египет са били специално обработвани с напоени червени чаршафи, преди да бъдат мумифицирани и погребани. Информацията за това е описана детайлно в древен папирус, открит наскоро от археолози.

Мистериозната мумия, в чиито вени от две хилядолетия продължава да тече кръв

Древният документ датира отпреди 3500 години и е втория най-дълъг медицински папирус, откриван някога. Смята се, че общата му дължина е впечатляващите 6 метра. Той разкрива на съвременните учени тайната, която е запазвала за векове лицата на мумиите. Този процес е бил неизвестен до момента.

Египтологът д-р Софи Шиод от университета в Копенхаген изследва процесът на тайнствената балсамация, открита от древната цивилизация.
 

мумия Египет
iStock


Червените чаршафи са били предварително напоени с течност, приготвена от растителни ароматни вещества и свързващи компоненти. Веднъж нанесена върху лицето на мъртвия, тя образувала върху кожата в защитен пашкул от ароматна и антибактериална материя. Така не само се предотвратявало подпухването на лицето в часовете след смъртта, но отварата възпирала и появата на насекоми.

Целият ритуал се повтарял на всеки четири дни.
 

мумия Египет
iStock


Мумия със златен език откриха в Египет (СНИМКИ)


Лицевата балсамация е била само малка част от дълга поредица ритуали, включващи 17 процесии, по време на които хората можели да отдадат почит на тялото по време на различните фази след смъртта. Самата мумифукация продължавала около 70 дни - 35 дни за сушене на тленните останки и още 35 за опаковането на мумията.