/ iStock
Древните открития винаги са невероятно вълнуващи, особено когато става дума за цели гробници, пълни с редки артефакти. Историята "оживява" когато вътре археолозите открият и мумия.

Точно такъв е случаят с откриването на гробницата на Ксин Дзуй, станала известна като Дамата от Дай - китайска благородничка и съпруга на Ли Чанг, маркиз на Даи и водач на Кралство Чанша по време на династията Хан в древен Китай. Тялото й е намерено в едно от най-добре запазените състояния на мумификация, откривани някога в историята.
 

Коя е Дамата от Дай и как е живяла тя?

Откриването на мумия в подобно състояние е забележително и ни разкрива много за миналото на цивилизацията ни. Въпреки това, археолозите се нуждаели от нещо повече от мумифицираното й тяло, за да нарисуват пълна картина на живота на тази жена. За щастие, нейната гробница също им помогнала да определят коя е била Дамата от Дай.

Китайската благородничка е живяла преди около 2200 години. Или иначе казано, мумията й се е запазила над 2 хилядолетия. Дамата умира между 178 и 145 пр. н. е. на около 50-52 годишна възраст.
 
През 1971 година работници, копаещи близо до противовъздушно убежище случайно попадат на гробницата, недалеч от китайския град Чанша. Забележителната находка помогнала на археолозите да реконструират подробна визия за диетата, селскостопанските практики, методите на лов, опитомяването на животни, производството и приготвянето на храна, култивирането по рецепти и вникване на структурно ниво в развитието на една от великите световни култури.

Вътре в гробницата и около мумията археолозите откриват бродирани копринени дрехи, изискани ръкавици, подправки, цветя, ароматни пръчици, кутии с козметика, музикални инструменти и книги, както и таблетки за здравето. Става ясно, че Дамата от Дай е водила луксозен начин на живот, който е искала да отнесе със себе си в отвъдния живот.

 
Това което изумява археолозите обаче, било състоянието, в което са открити останките й. Тялото било толкова добре запазено, че приличало на някой, който наскоро е починал. Още по-странно станало, след като при ексхумацията се разбрало, че кожата на китайската благородничка все още е мека и еластична, ставите й са гъвкави и дори космите в носа и миглите й били непокътнати.  В хранопровода, стомаха и червата й са открити несмлени семена от пъпеш.

Най-изумително било откритието, че 2200 години след смъртта й, във вените на Дамата от Дай все още имало кръв. Учените успяват дори да определят, че кръвната й група била А+.

Състоянието на тленните останки по всяка вероятност се дължало на забележителна мумификация. Дамата от Дай е намерена заровена на около 13 метра под земята в четири саркофага, сложени един в друг подобно на матрьошка. Тя била плътно увита в 20 слоя коприна и потопена в 80 литра неизвестна течност, в чийто състав имало киселина и магнезий. Саркофазите били натъпкани с абсорбиращ влагата въглен и всичко било запечатано с глина, за да запазят мумията от проникването на кислород и бактерии.

Богата, но болна

 
Извършената детайлна аутопсия на мумията разкрива, че Дамата от Дай е страдала от редица здравословни проблеми, които са довели до ранната й смърт.

Тя водила луксозен начин на живот, който довел до нейното затлъстяване. Очевидно обичала да пирува, но комбинацията от това и липсата на физическа активност са й докарали коронарна тромбоза и атеросклероза. В крайна сметка тя е починала от коронарен сърдечен удар, като в същото време страдала от диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, чернодробно заболяване и камъни в жлъчката.

В гробницата на знатната дама е открита погребална рисунка, на която е изобразена с бастун. Това накарало специалистите да потърсят причината и установили, че Дамата от Дай имала слят диск в гръбначния стълб, заради който имала силни болки в гърба.
 
За съжаление след изваждането от саркофазите, състоянието на мумията започва бързо да се влошава поради излагането й на кислород. Днес дамата се съхранява в Музея на провинция Хунан.