Китай ще изпрати две големи панди в Националния зоопарк във Вашингтон  през тази година, съобщиха световните осведомителни агенции. Изявлението идва след като преди месеци американският зоопарк върна три панди в Китай на фона на нарастващото напрежение между двете държави.

Националният зоопарк "Смитсониън" обяви, че ще посрещне Бао Ли и Цин Бао във Вашингтон в края на годината. "Развълнувани сме да обявим нова глава в нашите отношения, свързани с отглеждане и опазване на панди", каза Бранди Смит, директор на Националния зоопарк "Смитсониън". 

Заминаването на три панди от вашингтонската зоологическа градина през ноември миналата година остави зоопарка в Атланта, Джорджия, единствения зоопарк в САЩ с големи панди. Китайският държавен глава Си Цзинпин намекна, че е отворен към идеята за "пратеници на приятелство" в САЩ, след като се срещна с американския президент Джо Байдън през ноември в Калифорния. 

Любимите на Германия панди Пит и Пол ще се отправят към родния Китай

Китай използва "дипломацията на пандите", изпращайки панди в зоопарковете в различни държави от десетилетия. Съобщението за двете нови панди е ясен знак от страна на Пекин за стабилизирането на връзките с Вашингтон, коментира Ройтерс. 

През 1972 г. Пекин предостави две големи панди на Вашингтон след историческата визита на президента Ричард Никсън в Китай. 

Пандите са атракция в зоопарковете. През февруари т.г. Китайската асоциация за опазване на дивата природа обяви, че работи по споразумения за изпращане на повече панди в САЩ, включително в зоологическата градина на Сан Диего.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Розалия Благоева/БТА