Последна публична поява на белгийския крал Албер Втори преди абдикацията
Последна публична поява на белгийския крал Албер Втори преди абдикацията / Gulliver/Getty Images

С викове "Да живее кралят!" няколко хиляди души приветстваха ентусиазирано днес в белгийския град Лиеж своя крал Албер Втори при последната му публична поява преди да абдикира в полза на сина си Филип в неделя, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На днешното събитие, според полицията, са присъствали между шест и осем хиляди души. Монархът неслучайно избра именно валонския град Лиеж да се сбогува с народа си като държавен глава. Точно тук през 1935 година, когато е на малко повече от годинка, Албер е представен от родителите си крал Леополд Трети и кралица Астрид на населението от балкона на кметството. Титлата му тогава била "принц на Лиеж" и той я запазва до възкачването си на трона след смъртта на брат си крал Бодуен през 1993 година.

Седемдесет и осем години по-късно присъстващите бяха обзети отново от силно вълнение, когато на същия балкон кралица Паола прегърна нежно монарха сред възторжените викове на множеството. Самият Албер се просълзи минути по-късно по време на прожекцията на кадри от неговото "радостно пристигане" в Лиеж през 1959 година заедно с италианската му годеница - бъдещата кралица Паола.

След като в сряда посети Гент, във Фландрия, където дойдоха да го поздравят не повече от неколкостотин привърженици, а в четвъртък - град Ойпен (Йопен) - център на малкия немскоезичен район в Белгия, където получи категорично по-топло прием, кралската двойка бе посрещната с истински ентусиазъм в Лиеж. "Албер и Паола са ни нещо като семейство", каза белгийка, пропътувала повече от 100 км, за да поздрави за последен път краля.