Походът на императорите се оказа резултат от климатичните промени
Походът на императорите се оказа резултат от климатичните промени / Thinkstock/Getty Images

Учени увериха, че популации императорски пингвини мигрират, за да се приспособят към глобалното затопляне, съобщи ЮПИ.

През 70-те години на миналия век биолози отбелязаха, че колония императорски пингвини е станала значително по-малобройна. Същата колония пингвини стана известна, след като бе заснета в документалния филм "Походът на императорите". Учените тогава заключиха, че покачването на океанските температури и топенето на ледовете са причинили смъртта на много пингвини. Нови данни обаче показват, че някои членове на колонията са се отделили от нея, за да се присъединят към други групи.

През последните няколко години учените имат много по-големи възможности за следене на колониите пингвини в Антарктида. Като използват спътникови снимки, специалистите бързо и лесно откриват тъмни петна върху снега и леда, оставени от екскременти на пингвини.

"Кафявите им изпражнения върху белия сняг се забелязват отдалеч", заяви ръководителката на изследването Мишел Леру от Полярния геокосмически център към университета на Минесота в Минеаполис.

Екипът й е на мнение, че в основата на склонността на пингвините да мигрират са климатичните промени. Леру и колегите й смятат, че пингвини могат да изоставят колонията си и да се присъединят към друга група заради повишаването на температурите.

Всяка година пингвините се срещат на едно и също място, за да се чифтосат. "Вследствие на повишаването на температурите и отстъплението на ледовете те обаче могат да загърбят това място, за да потърсят нови партньори и нови територии", поясни Леру. Резултатите от изследването са публикувани в Ecography.

Източник: БТА