Писмо на Наполеон отива на търг
Писмо на Наполеон отива на търг / снимка: Reuters

Във френския град Фонтебло на търг ще бъде предложено уникално писмо на Наполеон, в което френският император обещава на 22 октомври 1812 да взриви Кремъл, предаде Би Би Си.

В Париж посланието на Наполеон от 20 октомври 1812 г. било получено само три дни, след като е било продиктувано, което само по себе си е подвиг за онези времена - посланието е пропътувало разстоянието от 2400 км само за 72 ч.

„Писмото е уникално в много отношения и, освен това, ни показва един различен Наполеон. Към Москва той се отправи във върха на своята слава и могъщество. Но се върна значително отслабен”, казва Жан-Кристоф Шатенье, сътрудник на аукционната къща, която ще продава писмото.

„Руснаците напуснаха Москва няколко дни преди неговото пристигане и подпалиха града. Там Наполеон не намери нито победа, нито провизии за умиращите си от глад войски. Единственото, което му остава, е да взриви сградата, в която заседават руските министри”, допълва той, цитиран от БГНЕС. „Наполеон никога - освен в писмата до Жозефина - не е изразявал чувства. Но Москва направо го погуби”, уточнява Шатенье.

Очаква се писмото да бъде продадено за 20 000 долара.