Пирамидата Кукулкан е построена като матрьошка
Пирамидата Кукулкан е построена като матрьошка / ThinkStock/Getty Images

Пирамидална структура с височина 10 метра е открита във вътрешността на голямата пирамида Кукулкан в древния град на маите Чичен Ица в Мексико, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Откриха езеро под пирамидата в свещения град на маите Чичен-Ица

Структурата се намира във вътрешността на друга пирамида с височина 20 метра, открита през 30-те години на миналия век, която е обгърната от близо 30-метровата голяма пирамида Кукулкан, известна като Ел Кастильо.

"Конструкцията напомня на руските кукли матрьошка, които се поставят една в друга", казва ръководителят на изследователския екип Рене Чавес Сегуро от Института по геофизика към Мексиканския национален автономен университет.

Седемте чудеса на света

Откритата неотдавна структура с височина 10 метра е най-древната и вероятно е издигната в периода между 550 и 800 година. 20-метровата пирамида е датирана между 800 и 1000 година. Голямата близо 30-метрова пирамида Кукулкан е от периода на упадък на цивилизацията на маите между 1050 и 1300 година.

Според Денис Арготе от Националния институт по антропология и история подобно поетапно издигане на структури не е необичайно явление за предиспанската археология.

В Мексико откриха нови центрове на маите

"Причините да се изгражда нова структура върху по-стара са много. Възможно е това да се е практикувало заради влошено състояние на предходната конструкция или при идването на власт на нова група", обяснява Арготе.

Откритата наскоро пирамида - най-малката и най-старата, е засечена с помощта на неинвазивна томографска техника, позволяваща да се възпроизведе вътрешния обем на постройка.

Находката ще помогне на специалистите да научат повече за първите обитатели на мястото, както и за културата на маите.

Източник: БТА