Кратка информация за новите 7 чудеса на света
Кратка информация за новите 7 чудеса на света / снимка: BGNES

Колизеумът в Италия - огромният амфитеатър в Рим, е открит през 80 г. от император Тит на церемония за игри, продължили 100 дни. Колизеумът, със своите 50 000 зрителски места, е вдъхновил дизайна на съвременни стадиони и е бил арена, където гладиатори са се сражавали до смърт.

Великата китайска стена - 6700-километровото отбранително съоръжение, е най-голямата построена от човека структура в света. Голяма част от нея е издигната от 7-и в. до 4-и в. пр. Христа, за да защити отделните династии от нашествията на хуни, монголи и други племена.

Пирамидата в Чичен Ица в Мексико - стъпаловидната пирамида, увенчана с храм на върха си, е построена на свещено място, което е било един от центровете на маите на полуостров Юкатан в Мексико. Издигната е съобразно слънчевия календар, за да може сенките по време на есенното и пролетното равноденствие да напомнят виеща се по стъпалата й змия.

Тадж Махал в Индия - беломраморният мавзолей в Агра, в щата Утар Прадеш, е построен от император Шах Джахан между 1632 г. и 1654 г. за любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждане. Комплексът е ярък пример за комбиниране на индийския, персийския и ислямския стил в архитектурата и включва гробниците на императора и съпругата му.

Петра в Йордания - древният град Петра в югозападната част на Йордания е построен терасовидно около Вади Муса или долината на Моисей. Бил е столица на древното царство на набатеите, намирал се е на пътя на керваните и е продължил да процъфтява под римско управление, след като набатеите били разгромени през 106 г. сл. Христа.

Статуята на Христос Спасителя в Бразилия - 38-метровата статуя на Христос Спасителя с разперени ръце гледа към Рио де Жанейро на атлантическия бряг от хълма Корковаду. Изваяна е от полско-френския скулптор Пол Ландовски, тежи над 1000 тона и е изградена на части във Франция, които впоследствие били докарани с кораб в Бразилия. Статуята е тържествено открита на 12 октомври 1931 г.

Светилището Мачу Пикчу в Перу - построени по времето на империята на инките през 15-и в., големите стени, дворци, храмове и домове в Мачу Пикчу се намират на 2430 м надморска височина в Андите, откъдето има изглед към долина, на 500 км югоизточно от Лима. Остава загадка как големите камъни са били транспортирани на такава надморска височина, за да бъде построен отдалеченият град. (БТА)