/ iStock/Getty Images
Австралийски учени доказаха, че пастьоризацията, за разлика от съхранението при ниски температури, инактивира новия вид коронавирус в кърмата. Резултатите от техните изследвания бяха публикувани в списание „Педиатрия и детско здраве” (Paediatrics and Child Health).

Здравната агенция на ЕС апелира за спазване на мерките за дистанциране и хигиенните мерки срещу коронавируса

В същото време експертите подчертават, че възможността за предаване на коронавируса чрез майчиното мляко не е доказана, така че майките с COVID-19 може да не се страхуват и да продължат да кърмят децата си.

Въпросът дали бременната жена може да предаде новия вид коронавирус на детето си, тревожи учените почти от самото начало на епидемията. Изследванията сочат, че това е теоретично възможно.

СЗО: Все още има надежда за овладяване на пандемията от коронавируса

Факт е, че плацентата и зародишните клетки на ембриона имат голям брой АСЕ2 рецептори. Именно към тях се прилепват частиците на SARS-CoV-2, когато тялото е заразено. Това обаче не означава, че вирусът задължително ще премине от майката към детето.

Наблюденията на бременни жени от Китай, от където тръгна на пандемията, показват, че никоя от майките положителни на COVID-19 не е предала болестта на своето дете. 
БГНЕС