Пащърнакът е един от онези зеленчуци, които рядко присъстват в менюто ни, въпреки че е пълен с много ползи за здравето и е изключително вкусен.
Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който може да се консумира сготвен и суров. В него има голямо количество фибри, витамин С, витамин Е, калций и магнезий, богат е и на антиоксиданти. Листата му съдържат етерични масла, танини, флавоноиди и други полезни съставки, които могат да имат благоприятно въздействие върху здравето.
Ето кои са ползите за здравето от този зеленчук:
Подобрява храносмилането и стимулира апетита
Съдържанието на фибри подпомага храносмилането, но и регулира теглото, като стимулира чувството за ситост.
Укрепва на имунната система и подпомага борбата с инфекции
Антиоксидантите, които се съдържат в състава му, помагат в борбата с възпаленията и намаляват риска от хронични заболявания.Той съдържа полиацетилени, съединения, които имат противоракови свойства.
Подпомага дихателната система и облекчаване на симптомите на простуда и грип
Пащърнакът е зареден с витамин С, осигурявайки около 25% от дневните ви нужди само в една порция.
Получаването на достатъчно витамин С може да помогне за намаляване на симптомите и продължителността на обикновената настинка и други инфекции на дихателните пътища. Може също да помогне за предотвратяване и лечение на други състояния, като пневмония, малария.
Намалява на стреса и тревожността
Пащърнакът доставя много антиоксиданти на организма. Те са полезни за здравето съединения, които помагат за предотвратяване на оксидативния стрес и намаляват увреждането на клетките.
Въпреки че пащърнакът има много полезни свойства, винаги е добре да се консултирате с лекар или нутриционист преди да започнете да го използвате за лечебни цели.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня