Отнеха книжката на италианка, опиянена от ликьорени сладкиши
Отнеха книжката на италианка, опиянена от ликьорени сладкиши / снимка: sxc.hu

В Казерта, близо до Неапол, млада дама на велосипед се раздели с шофьорската си книжка заради положителна алкохолна проба след консумация на ликьорени сладкиши, съобщиха местни медии.

Полицията проверила велосипедистката за алкохол и пробата показала малко над допустимата граница - 0,9 вместо 0,5. Напразно дамата се кълняла, че не употребява алкохол, тъй като е въздържателка.

След това се сетила, че била на кръщавката на неин племенник и там изяла няколко броя от прочутия неаполитански сладкиш "баба" (ударението е на втората сричка), който по традиция е напоен със сладкарски ром или друг ликьор.

Съгласно новите разпоредби в италианския закон велосипедът е приравнен към моторните превозни средства и полицаите незабавно отнели на госпожата свидетелството за правоуправление, предава БТА.

"Докато по нашите пътища и улици непрекъснато препускат с висока скорост автомобили, често пъти управлявани от "пътни пирати", които са надрусани с дрога или алкохол, на младата дама от Казерта й отнеха шофьорската книжка за каране на велосипед в състояние леко алкохолно опиянение. Да беше се случило в Швеция или в Швейцария, както и да е, ама чак пък в Казерта," коментира неаполитанският всекидневник "Матино".