Открита в Русия картина може да се окаже втората версия на Мона Лиза
Открита в Русия картина може да се окаже втората версия на Мона Лиза / снимка: БГНЕС, архив

Картина, която се намира в частна колекция в Санкт Петербург, може да се окаже втора версия на прочутата "Мона Лиза", нарисувана от Леонардо да Винчи, съобщи в."Дейли мейл". Изданието се позовава на италианския координатор на художествената експертиза на платното Силвано Винчети.

"Много неща показват, че (автор на картината) може да е тосканският гений на изобразителното изкуство. Но, разбира се, това е само хипотеза", уточнява Винчети.

Един от най-големите и възрастни експерти по творчеството на Да Винчи в света Карло Педрети е на мнение, че между съхраняваните в Лувъра подготвителни рисунки - етюди за портрета на Мона Лиза и картината от Санкт Петербург може да се направи несъмнен паралел. Това показва например сходството в изображението на горната устна.

Пауло де Сера, реставратор на платната на Да Винчи, не изключва, че намерената в Русия картина може да е дело както на самия велик художник, така и на един от неговите ученици.

Съществуват много теории, че Леонардо да Винчи не е нарисувал само една версия на портрета на Мона Лиза. Има и предположения за точната дата, на която Да Винчи е завършил работа си над най-известното произведение в историята на световната живопис.

Източник: БТА