Откриха защо децата не обичат броколи
Откриха защо децата не обичат броколи / ThinkStock/Getty Images

Човешкият мозък оценява калоричността и апетитността на храната по цвета, като възприема червеното за по-вкусно, а зеленото за непривлекателно. Затова децата не обичат зелените храни, твърдят италиански учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Цветът ни насочва дали да ядем нещо, защото храната се възприема първо с очите. Хората естествено предпочитат да избират червени храни като месото пред зелени като броколито.

Яденето на броколи три пъти седмично намалява риска от рак

"Според някои теории, зрителната ни система е еволюирала, за да идентифицира лесно по-хранителните плодове и зеленчуци от околната зеленина", казва Рафаела Румиати, професор по когнитивни невронауки и координатор на изследването от Международния институт за авангардни изследвания в Триест.

Яжте всеки ден зеле и броколи за здраве

"Ние сме визуални същества, за разлика от животни като кучетата, които разчитат повече на обонянието",допълва тя. "Особено ефикасно разграничаваме червеното от зеленото".

Колкото по-червена е една храна в непреработен вид, токова по-вероятно е тя да е богата на калории. Зелените храни обикновено са диетични. Това е вярно и за обработените храни, макар и цветът там да губи ефективността си като индикатор за калории. Инстинктивно обаче хората продължават да търсят червено и в готвената храна.

Храните, които правят чудеса за имунната система

Предпочитането на червено пред зелено не се наблюдава при други предмети освен храната.

Учените са работили с няколко доброволци, които са оценявали различни храни по снимки.

Източник: БТА