Откриха шестото издание на кинофестивала в Рим
Откриха шестото издание на кинофестивала в Рим / снимка: Reuters

Шестото издание на кинофестивала в Рим беше открито с филма "The Lady" ("Дамата") на Люк Бесон, посветен на живота на опозиционната лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Това беше европейската премиера на лентата. На кинофеста в Рим тя не участва в надпреварата за големите награди Марк Аврелий.

Във филма на Бесон ролята на Аун Сан Су Чжи се изпълнява от малайзийската актриса Мишел Йео, която за целта е трябвало да отслабне с пет килограма, за да придобие крехкият силует на опозиционната лидерка. Филмът е заснет в Тайланд. В интервю за АП изпълнителката на ролята на Аун Сан Су Чжи поясни, че е била много нервна при срещата си с опозиционната лидерка, за която била чувала толкова много неща. Чувството за нервност се изпарило бързо, когато Аун Сан я посрещнала в дома си с широко отворени обятия и я прегънала.

"Човек не може да каже, че тази жена е крехка. От нея лъха такъв вътрешен покой, тя е толкова мила, благородна и грижовна", каза актрисата.

Организаторите на кинофестивала в Рим са получили и послание от опозиционната лидерка на Мианма, в което се казва, че понятия като истина, справедливост и солидарност не могат да бъдат смятани за отживелица, когато те често пъти са единствените бастиони между хората и бруталността на властта.

Режисьорът на биографичната лента Люк Бесон призна, че Аун Сан Су Чжи е била много щастлива, че ще се снима такъв филм за нея. Той самият плакал, когато прочел сценария и анулирал всичките си планове за 18 месеца напред, за да не изтърве филмовия проект, разказа Бесон на пресконференция в Рим, цитиран от Франс прес. Бесон не изключи варианта филмът му да се състезава за следващите награди Оскар. Филмът за Аун Сан Су Чжи обръща повече внимание на личния живот на Нобеловата лауреатка за мир, а не на политиката.

Откриха шестото издание на кинофестивала в Рим
netinfo

В лентата на Бесон британският актьор Дейвид Тюлис изпълнява ролята на Майкъл, британския съпруг на Аун Сан. Двамата са отгледали синовете си в Англия. През 1988 г. Аун Сан Су Чжи се завръща в родината си, за да се грижи за болната си майка и тогава избухват масови протести срещу хунтата в Мианма, предава БТА. Аун Сан Су Чжи поема лидерската роля в протестите, главно защото е дъщеря на покойния Аун Сан, който помогна на колониалната Бирма да извоюва независимостта си от Великобритания. За тази лидерска роля в протестите Аун Сан Су Чжи плаща сурова лична цена. Тя никога повече не вижда съпруга си Майкъл, който умира от рак през 1999 г. Синовете си тя не вижда цяло десетилетие и никога не се е срещала с двамата си внуци. Аун Сан Су Чжи отказва на напусне родината си дори и през кратките периоди на свобода, защото се страхува, че хунтата няма да й разреши да се върне обратно. В последните 20 години опозиционната лидерка прекара повече време в затвора или под домашен арест, отколкото на свобода. От поредния домашен арест тя беше освободена миналата година, припомня АП.

Бесон е направил филма за Аун Сан с разрешението на семейството й и един от синовете й вече го е гледал, съобщава Франс прес.

От днес започва надпреварата в конкурсната програма на кинофеста в Рим. 15 филма се боят за наградите Марк Аврелий. Председател на журито на шестия кинофестивал е Енио Мориконе. Специална награда "Марк Аврелий" за цялостно творчество на кинофестивал в Рим ще получи Ричард Гиър. На кинофеста ще гостуват Шарлот Рамплинг, Джефри Ръш, Итън Хоук, Рупърт Евърет, Гийом Кане. Испанската актриса Пенелопе Крус ще участва в творчески срещи, организирани в рамките на кинофорума. По време на кинофестивала са предвидени три изложби. Едната е за Пиер Паоло Пазолини, другата - за Моника Вити по повод на 80-ата й годишнина на 3 ноември, а третата - е посветена на половинвековния юбилей на култови филм "Закуска в Тифани" на Блейк Едуардс с Одри Хепбърн в главната роля.