Откриха гигантски мегалитен комплекс край Стоунхендж
Откриха гигантски мегалитен комплекс край Стоунхендж / ThinkStock/Getty Images

Археолози откриха с помощта на георадар гигантски мегалитен комплекс на 4500 години в непосредствена близост до Стоунхендж, съобщава в. "Дейли мирър".

Намериха неизвестни ритуални съоръжения край Стоунхендж

С помощта на съвременните уреди са били локализирани около 90 камъка, някои от които с височина 5 метра. Те се намирали на около километър и половина от най-големия праисторически монумент в Европа - Стоунхендж във Великобритания. Предполага се, че новооткритите мегалити са служили за нещо като арена и са били използвани за религиозни ритуали. Находката е била направена в областта Дърингтън уолс.

Камъните са били издигнати под формата на полумесец. Според един от водещите изследването археолози Винс Гафни от университета в Брадфорд мащабите на монолитното съоръжение са наистина впечатляващи. "Сблъскахме се с един от най-впечатляващите мегалитни монументи в Европа и той е бил тук под носа ни в продължение на хилядолетия", коментира специалистът. Според него комплексът е бил изграден от същите хора, които са направили и Стоунхендж, който е на 5000 години.

Находката е била осъществена с помощта на моторизиран магнитометър.

Източник: БТА