/ Sofia Photo Agency
Мозайка от VI в., открадната преди повече от 40 години от църква в Кипър, бе изложена във Византиийския музей в Никозия, няколко дни след връщането й на острова, предаде АФП.

Мозайката, на която е изобразен Свети Марко, е от църквата "Панагия Канакария" в североизточната част на Кипър, откъдето е била открадната през 70-те години.

Мозайката е изложена сега във Византийския музей в Никозия до мозайка, изобразяваща Свети Андрей, която също е била върната в Кипър тази година, посочи за АФП директорът на музея Йоанис Елиадес.

Мозайката, чиято стойност се оценява между пет и десет милиона евро, е била открита от холандеца Артур Бранд след продължило две години издирване в Европа.

Тя "принадлежеше на британско семейство, което я беше купило добросъвестно преди повече от 40 години", каза за АФП този експерт в областта на изкуството.

Ние сме щастливи, че той успя да открие мястото, където тя е била скрита. Благодарим на семейството, което я върна, без да иска пари, да усложнява нещата или да води съдебна процедура, което щеше да отнеме години, каза Елиадес.

Византийският музей предвижда да реставрира мозайките с образите на двамата апостоли, а след това да ги върне до май 2019 г. на църквата, от която са били откраднати.

Според кипърския отдел за антики мозайката с образа на Свети Марко е била открадната от църквата между 1977 и 1979 г. от турския трафикант Айдън Дикмен.
 
БТА