Неподозираните качества на орехите
Неподозираните качества на орехите / ThinkStock/Getty Images

Всекидневната консумация на орехи понижава нивата на "лошия" холестерол, предпазва от сърдечносъдови заболявания и оказва редица други благоприятни ефекти върху здравето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от няколко изследвания, представени на годишната среща "Експериментална Биология 2016" в Сан Диего, САЩ.

Само една шепа орехи, богати на полиненаситени мазнини, е достатъчна, за да стимулира "добрите" бактерии в червата, което води до понижаване на възпаленията и холестерола, допринасящи за сърдечносъдови болести.

Топ 10 на пролетните суперхрани

Консумацията на ядките влияе върху регулирането на апетита и усещането за ситост, както и върху метаболитното здраве. Това показват проучванията на специалисти от САЩ, сред които от университетите на Джорджия и Орегон. Всяка унция орехи (28 грама) осигурява 13 грама полиненаситени мазнини.

Орехите са единствените ядки, богати на алфа-линоленова киселина - растителната форма на омега-3 мастната киселина. Унция орехи осигурява 2,5 грама от нея.

Орехите подобряват паметта

Специалисти от клиника в Барселона, Испания, и университета "Лома Линда" в САЩ - автори на едно от изследванията, чиято цел е била да проучат ефектите от орехите върху здравето на възрастни хора - са установили, че всекидневната им консумация в продължение на година е довела до понижение на нивата на "лошия" холестерол, без да повлияе неблагоприятно върху теглото.

Орехите са най-здравословните ядки

"Имайки предвид, че орехите са високоенергийна храна, масово битува притеснението, че продължителната им консумация може да доведе до натрупване на излишно тегло. Резултатите от нашето проучване показват, че продължителната консумация не влияе върху натрупването на тегло. Изследването установи също, че ефектът от консумацията на орехи е валиден и при възрастни хора и се запазва дълго време", казва д-р Емилио Рос от изследователския екип в Барселона.

Орехите подобряват плодовитостта на мъжете

Изследването е обхванало 707 възрастни индивида в добро здраве. Към всекидневното меню на част от тях са били добавени орехи. След една година специалистите са установили, че консумацията на ядките е довела до съществено понижение на нивата на "лошия" холестерол, като същевременно е оказала незначително влияние върху триглицеридите, "добрия" холестерол и теглото.

Източник: БТА