Непалският водач Ками Рита Шерпа достигна върха на Еверест днес за рекорден 28-ми път, само ден след като негов конкурент се изравни с предишния му рекорд.

"Ками Рита Шерпа направи второ изкачване на връх Еверест тази сутрин. Това е неговият 28-ми път", заяви пред АФП Танешвор Гурагаин от организатора на експедицията му Seven Summit Treks.

Само ден по-рано 46-годишният Пасанг Дава Шерпа изравни рекорда на Ками Рита Шерпа от миналата седмица с 27-ото си изкачване на 8849 м височина. И двамата са се изкачили два пъти през този сезон, а надпреварата между тях за най-много изкачвания на Еверест завладя алпинистката общност.

Ками Рита Шерпа, 53-годишен водач от повече от две десетилетия и известен като "Мъжът Еверест", за първи път изкачва Еверест през 1994 г., когато работи за комерсиална експедиция. Оттогава той изкачва Еверест почти всяка година, като няколко пъти ръководи първия екип за фиксиране на въжета, който отваря маршрута до най-високата точка на света.

В Непал се намират осем от 10-те най-високи върха в света и той посреща стотици приключенци всяка пролет, когато температурите са меки, а хималайските ветрове обикновено са спокойни. През този сезон, който продължава до началото на юни, Непал е издал 478 разрешителни за изкачване на Еверест на чуждестранни алпинисти. Тъй като повечето от тях се нуждаят от водач, се очаква общо над 900 души да се опитат да изкачат върха.

Непалските водачи, обикновено етнически шерпи от долините около Еверест, се смятат за гръбнака на индустрията и поемат огромни рискове, за да носят оборудване и храна, да фиксират въжета и да ремонтират стълби.

По данни на Министерството на туризма на Непал повече от 500 алпинисти вече са изкачили Еверест.
Всеки сезон хора загиват при опит за изкачване, а този сезон вече 10 алпинисти, включително четирима непалски водачи, са загубили живота си на Еверест.
БГНЕС