Най-предпочитаните морски деликатеси през лятото
Най-предпочитаните морски деликатеси през лятото / Thinkstock/Getty Images

Лято е! Топлината на слънцето, прекрасното лазурно небе ни напомнят, че е време за почивка, приятни моменти с близки хора и вкусна храна. Морските деликатеси са едни от най-предпочитаните през летния сезон по целия свят, заради лекотата и свежестта.

Морските храни са в основата на Средиземноморската кухня и са предпочитани сред почиващите в летните курорти. Освен че тази храна е здравословна, тя е и подходяща за поддържане на стройна фигура. Рибите, калмарите, октоподите и всички обитатели на дълбините са нискокалорични и богати на важни за организма съставки- Омега 3 мазнини, протеини и полезни белтъчини. Те помагат да запазим младостта си повече години, да изглеждаме отпочинали, да сме здрави и с добра памет.

Повече от 150 милиона порции от морските деликатеси се продават по българското крайбрежие на сезон. Проучване на foodpanda установи коя е най-любимата ни храна от дълбините на морето.

27% от участниците в допитването са отговорили, че предпочитат да консумират калмари през летните месеци, независимо дали са пържени, печени или пълнени.

23% отговарят, че фаворит от морските деликатеси е октоподът. Като по-голямата част го предпочитат приготвен на скара с пикантен сос.

18 % предпочитат да консумират риби - като сред фаворитите се нареждат пържената цаца, скумрията и лавракът.

17% са почитатели на черупчестите деликатеси - миди и рапани. По морските курорти се предлагат множество салати и основни ястия с миди.

15 % от запитаните харесват всякаква морска храна и нямат предпочитания. Тук влизат скаридите, раците, омарите и всички останали обитатели на морето.

Морската кухня е толкова популярна по света, че големите ресторанти и курорти се надпреварват кой ще предложи най-голямо разнообразие и оригинална рецепта. От 24 юли до 25 август се проведе и ежегодният фестивал на морската кухня в Мандал, Норвегия, където всички посетители могат да ядат на корем от любимите си храни. Морските деликатеси са много вкусни и освен че засищат, те ще ви направят по-красиви и енергични заради големия брой полезни съставки. Наслаждавайте се на лятото с хубава средиземноморска храна, чаша бяло вино и приятна компания.