Най-големият викингски кораб прекоси Атлантическия океан (СНИМКИ/ВИДЕО)
Най-големият викингски кораб прекоси Атлантическия океан (СНИМКИ/ВИДЕО) / ThinkStock/Getty Images

Най-големият викингски кораб, построен в наши дни, достигна канадския бряг 37 дни след като потегли от Хаугесун на югозападното норвежко крайбрежие, съобщи ТАСС.

Най-големият круизен кораб се отправи на първото си плаване (СНИМКИ)

Дъбовият дракар "Дракон Харалд Прекраснокосия", наречен на първия норвежки крал, е с дължина 35 м и широчина 8 м. Той хвърли котва в пристанището на град Сейнт Антъни на остров Нюфаундленд.

Екипажът на кораба се състои от 32-ма души, повечето от които доброволци. Той е международен - от Великобритания, Испания, Канада, Норвегия, САЩ, Франция, Естония и Русия.

Дракарът не е копие на истински кораб на викинките. Той е построен от опитни корабостроители и ентусиасти, изучили средновековни модели и по-нови норвежки мореходни традиции. Те са се опитали да реализират представата си за идеалния боен кораб от скандинавските саги. За ориентир са използвал отлично запазения Гокщадски кораб, построен през IX век.

Според древните исландски саги и съвременни исторически данни, викингите са стигнали до Америка първи сред европейците - пет века преди Христофор Колумб. Техен предводител е бил Лейф Ериксон (970 - 1020 г.), син на Ерик Рижия. Викингите не са се задържали дълго в Новия свят. Конфликтът им с индианците е започнал почти веднага.

Потомците на викингите нееднократно са пресичали Атлантическия океан на пресъздадени кораби на предците си, потвърждавайки качествата на древните скандинавски кораби. Сред най-известните такива пътешествия е на норвежкия дракар "Викинг", който станал главна забележителност на световното изложение в Чикаго през 1893 г., припомня БТА.