Нова Зеландия
Нова Зеландия / ThinkStock/Getty Images
На Нова Зеландия ѝ омръзна да бъде набутвана в края или направо да изпада от световните карти и поради тази причина си начерта своя, в която тя е в центъра на планетата, предава ДПА.

На хората от тази красива страна, където са снимани продукции от „Властелинът на пръстените“, им писнало да "изпадат от картинката" поради своята географска отдалеченост от Стария континент. А това било недопустимо за страна с размерите на Япония и Германия, взети заедно.
Приключенията на Меган и Хари в Нова Зеландия (СНИМКИ)

Поради тази причина премиерът на страната Джасинда Ардърн се присъедини към кампанията на местното министерство на туризма.

Инициативата #getNZonthemap си постави за цел да бъде преначертана картата на света и Нова Зеландия да попадне в нейния център, а не в периферията.
В акцията освен премиерът се включиха режисьорът на "Властелинът на пръстените", новозеландецът Питър Джаксън и неговият сънародник, комикът Рис Дарби.

През годините Нова Зеландия се оказа липсваща в много официални карти. Сред големите виновници в това отношение бяха посочени Смитсъновият музей, ООН и седалището на Би Би Си.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БТА