Милиони хора се обединяват в кампанията Да почистим света
Милиони хора се обединяват в кампанията Да почистим света / снимка: sxc.hu

Милиони хора от цял свят започват да почистват днес паркове, реки и гори, за да възстановят и опазят природата. Кампанията "Да почистим света" този уикенд е в подкрепа на Международна година на биоразнообразието, обявена от ООН, съобщава пресцентърът на Програмата на ООН за опазване на околната среда.

Близо 35 млн. доброволци от 120 страни участват в кампанията, която протича за 18-та поредна година. Целта й е да мобилизира глобални общности да почистват и опазват местната природа.

"Защитата на околната среда е нещо, което препоръчваме откакто преди 18 години започна инициативата "Да почистим света", така че приветстваме  голямото внимание към биоразнообразието. От почистване на морското крайбрежие в Западна Азия до залесяването в Африка, всяка дейност в кампанията защитава, възстановява и извежда на преден план природата", каза основателят и председател на кампанията Иън Киърнан.

По думите на Ахим Щайнер, изпълнителен директор на Програмата на ООН за опазване на околната среда, сегашното състояние на биоразнообразието и загубите, които то непрекъснато търпи, застрашават човешкото благополучие и икономиките на север и юг. "Действайки локално, ние можем да работим за намаляване на ефекта на замърсяването и неустойчивите модели на потребление - два от факторите, които нанасят вреди на околната среда и водят до загуба на природен капитал",  каза той. Според него биоразнообразието има също духовно и културно значение.

"Като пазители на планетата днес, ние сме отговорни да запазим и отстояваме устойчиво потребление и да предадем здрав, функциониращ и продуктивен природен свят на следващото поколение", каза служителят на ООН.

През следващите два дни във всички краища на света ще има дейности, вариращи от почистване на малки селища до национални събития. В много региони ще бъдат задействани програми за рециклиране, възстановяване, засаждане на дървета и образователни проекти.

Членове на бразилския Институт за опазване на природата например ще се опитат да възстановят Парку еколожику ду Тиету в Сан Паулу, който е най-дългият парк в света. Те ще положат също усилия да почистят емблематичната река Амазонка в град Манаус. Скаутската организация на Зимбабве, в която членуват 27 000 младежи, ще се заеме с кампания срещу степните пожари, пише БТА. От балтийското крайбрежие до националния парк Кампиноски в централна Полша фондацията "Наша земя" ще поведе хиляди доброволци на почистване из цяла Полша. Според сайта на кампанията "Да почистим света" българската организация Мюзик Експорт България също участва в инициативата.

Групи, които проявяват интерес, могат да се регистрират на сайта activities.cleanuptheworld.org.