/ iStock/Getty Images
Метавселената (Metaverse) е виртуално пространство, където хората могат да взаимодействат помежду си в триизмерен свят.

Подобно е на концепцията за интернет, но вместо да разглеждат уеб страници, потребителите се потапят във виртуален свят. Мета-вселената е напълно цифрово реализирано пространство, което се създава и поддържа от своите потребители. Това е място, където хората могат да работят, играят и общуват.

Най-новите тенденции, свързани с мета-вселената са:

Възход на незаменими токени (NFT) - цифрови активи, които се проверяват с помощта на блокчейн технология. Те са уникални и не могат да бъдат копирани, което ги прави ценни за колекционерите.

Ползват за създаване на уникални виртуални предмети, които потребителите могат да купуват и продават. Това води до създаването на виртуална икономика, където потребителите могат да печелят реални пари.

Поява на виртуални недвижими имоти, които се отнасят до виртуална земя, която потребителите могат да купуват и развиват в мета-вселената. Подобно на недвижимите имоти в реалния свят, виртуалните недвижими имоти могат да увеличават стойността си с времето. Потребителите могат да използват виртуални недвижими имоти за изграждане на виртуални домове, офиси и други структури.

Интеграция на изкуствения интелект (AI) и виртуалната реалност (VR), което се използва за създаване на по-реалистични виртуални пространства и по-завладяващи изживявания, позволяващи на потребителите да почувстват мета-вселената като реална действителност.

Растеж на социалните виртуални пространства, които позволяват на потребителите да общуват помежду си, да посещават виртуални концерти, партита и други събития. Социалните виртуални пространства също се използват за виртуално образование и обучение.

Разширено използване на мета-вселената в игрите - много популярни видео игри вече използват мета-вселена технологията, която позволява по-завладяващи и интерактивни игрови изживявания. Също така чрез нея се създават виртуални игрови светове, които могат да бъдат изследвани от играчите.

Като цяло Metaverse е вълнуваща нова технология, която има потенциала да революционизира начина, по който работим, играем и общуваме. Тъй като технологията продължава да се развива, изброените по-горе тенденции са само началото, възможностите пред Metaverse са безкрайни.

Webit Summer Edition 2023, на 28 юни, в НДК е вълнуваща възможност за лидери, експерти и всички, които имат интерес към най-новите тенденции в технологиите, AI и Metaverse, да се срещнат и да обменят идеи. Вземете своя билет още сега!