Мерил Стрийп получи почетна Златна мечка
Мерил Стрийп получи почетна Златна мечка / снимки: Reuters

Холивудската звезда Мерил Стрийп получи почетна Златна мечка на Международния берлински кинофестивал, съобщиха от организационния комитет, цитирани от РИА "Новости".

"Радваме се, че имаме възможността да наградим с почетна Златна мечка такава световна звезда и великолепна актриса, каквато е Мерил Стрийп. Вашият талант, който Ви позволява с лекота да преминавате от драматични към комедийни роли, е многостранен", заяви ръководителят на фестивала Дитер Кослик, връчвайки й наградата.

Извън конкурсната програма на Берлинале беше показан последният филм на Стрийп за бившия британски премиер Маргарет Тачър (1979-1990) "Желязната лейди". Лентата заслужи гръмките аплодисменти на зрителите, предава БГНЕС. Самата Стрийп призна, че личното й отношение към политика Тачър е можело само да попречи на работата й във филма.

Мерил Стрийп получи почетна Златна мечка
netinfo

"Когато играя даден образ, аз се опитват да се превъплътя и да не го съдя. Не мога да обичам или ненавиждам образа, защото тогава няма да мога да се вживея в ролята", сподели актрисата.

Мерил Стрийп е носителка на два Оскара. Тя започва своята успешна кариера през 1971 г. в театъра, през 1978 г. се снима във филма "Ловец на елени", за който бива номинирана за пръв път от Американската киноакадемия. Общо в кариерата си Стрийп има 17 номинации за Оскар. Сред най-известните й филми са "Изборът на Софи", "Мостовете на Медисън", "Крамър против Крамър" и др.

Мерил Стрийп получи почетна Златна мечка
netinfo