/ Thinkstock/Getty Images
Обикновено женските живеят около 18 месеца заедно с бебетата си. Учени обаче установили, че от 1995 г. женските са удължили този период до две години и половина
Женските кафяви мечки са се научили да задържат по-дълго малките си до себе си като жив щит, възползвайки се от закона, който забранява на ловци да нападат мечки с малките им, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Романтична закуска и за белите мечки в Москва (ВИДЕО)
 
В Швеция ловци могат да убиват самотни мечки между края на август и средата на октомври, но мечките с потомството им са защитени от закона. За самотната женска рискът да бъде убита е близо четири пъти по-голям, отколкото за посестримата й с малки. Изследването е базирано върху събирани 22 години данни за популацията на кафявите мечки в Швеция и върху наблюденията им.
 
 
"Човекът е движещата сила на еволюцията в живота на мечките", заяви Йон Свенсон от Норвежкия университет за науки за живота.
 
Някои женски са приспособили поведението си, за да живеят по-дълго с малките си, като ги отбият една година по-късно. Обикновено женските живеят около 18 месеца заедно с бебетата си. Учени обаче установили, че от 1995 г. женските са удължили този период до две години и половина.

Пролет или зима е навън, но мечките в столичния зоопарк станаха отново сънливи
 
Между 2005 г. и 2015 г. процентното съотношение на възприелите въпросната стратегия женски се е увеличило от 7 на 36 процента, отбелязват учените. Тези майчини грижи са като жив щит срещу ловците. Новата тактика е от полза не само за майката, но и за малките й, които са защитени от куршумите една година по-дълго през период, когато са особено уязвими.
 
Женските, които задържат малките си по-дълго до себе си, освен това се съвкупляват по-рядко. Това обаче е компенсирано с по-дълъг живот.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications, посочва БТА.
БТА