Малката русалка заминава за Китай
Малката русалка заминава за Китай / cнимкa: sxc.hu

Знаменитата копенхагенска русалка за пръв път в историята си ще напусне Дания, за да се отправи на далечно пътешествие - към Китай. Статуята ще бъде изложена в палатата на Дания на световното изложение ЕКСПО'2010 в Шанхай. Русалката ще бъде придружавана от датския министър на икономиката Бриан Микелсен, кмета на Копенхаген Франк Енсен, представители на китайското посолство в Дания и цяла кохорта журналисти, пише БГНЕС.

Решението за това пътуване беше взето още преди година. Тогава то предизвика противоречиви отзиви в Дания. Един от най-яростните противници русалката да напуска Копенхаген е внукът на нейния създател. "Туристите идват в Копенхаген тъкмо заради Русалката. Всички те ще бъдат много разочаровани, когато разберат, че я няма", казва Ериксен, който предлага на Експо-то да бъде изпратено копие.

Против това обаче категорично се обявява Нилс Лунд Петерсен, директор на датския павилион в Шанхай: "Копие? Ще бъде абсолютен кич! Само оригиналът може да привлече посетители".

Прочутата статуя на Малката русалка, персонаж от едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, е дарена на кметството на Копенхаген от собственика на пивоварната "Карлсберг" Карл Якобсен. Бронзовата фигура с височина 1,65 м е издигната върху базалтова скала през далечната 1913 г. Тя е изваяна от скулптура Едвард Ериксон, като за модел е послужила съпругата му - балерината Елън Прайс. 

От 1960 г. насам скулптурата беше обект на не една и две вандалски прояви. Тя бе поваляна, на два пъти обезглавявана, беше й откъсната ръката, беше заливана с червена, розова и зелена боя, а наскоро мюсюлмански демонстранти я облякоха в бурка и фередже. Върхът на гаврата обаче беше секс-вибраторът, поставен в ръката й. Сега обаче бронзовата Малка русалка е изправена пред може би най-голямото изпитание през своя 96-годишен живот - от датчанка, да стане китайка.