Липсата на дейности на открито заради пандемията от новия коронавирус значително е влошила качеството на живота, сочат данни от международно проучване, цитирано от ЮПИ.

В анкетата, проведена от израелски учени, участват близо 12 хиляди възрастни в 40 страни, включително САЩ.

Над една трета от анкетираните признават, че сънят им сериозно се е влошил по време на затварянето на учебните заведения, компаниите и забраната за излизане извън дома без основателна причина.

Ограниченията са довели също така до намаляване на производителността на труда за повече от две трети от хората. Над половината участници признават, че са ограничили физическата си активност.

разходка
iStock/Getty Images

"Ограничаването на времето на открито се отразява негативно на психическото и физическото здраве", е заключението на съавторката на изследването Мария Корман от университета на град Ариел, на Западния бряг.

Седем от най-здравословните дейности за сърцето (ВИДЕО)

Според нея недостатъчното излагане на дневна светлина и увеличаването на употребата на различни електронни устройства съществено допринасят за влошаването на качеството на живота.

Корман обяснява, че липсата на дневна светлина се отразява негативно върху съня и това е доказано от различни изследвания. В резултат хората не могат да спят добре.

"Подобни промени в моделите на съня нарушават други аспекти от живота," казва тя. "Дневната светлина подпомага бдителността, настроението, жизнеността, когнитивните функции и регулира биологичния ни часовник".

Според Мария Корман стратегиите за подобряване на благосъстоянието по време на пандемията и особено по време на социални ограничения трябва да насърчават по-голямо излагане на дневна светлина.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Джърнъл ъв слийп рисърч".
БТА