LEGO отвя Джордж Клуни и неговите Пазители на наследството
LEGO отвя Джордж Клуни и неговите Пазители на наследството / Guliver/Getty Images

Анимационната комедия „LEGO: Филмът" (The Lego Movie) оглави северноамериканския боксофис, след като спечели внушителните 69.1 млн. долара през дебютния си уикенд на екран. Първата по рода си пълнометражна LEGO 3D анимация, която разказва за живота на обикновения и прилежен LEGO работник, погрешно идентифициран като уникална личност, от която зависи спасяването на света, е със звездните гласове на Уил Арнет, Елизабет Банкс, Алисън Бри, Дейв Франко, Морган Фрийман и Джона Хил.

На второ място остана лентата на Джордж Клуни „Пазители на Наследството" (The Monuments Men), който спечели 22.7 млн. долара през първия си уикенд на екран в САЩ и Канада. Създаденият по действителен случай филм отразява най-големия лов на съкровища в историята. Главните роли в лентата са поверени на Джордж Клуни, Мат Деймън, Бил Мъри и Кейт Бланшет.

Лидерът от последните седмици „Ченге за един ден" (Ride Along) допълва Топ 3 в северноамериканския боксофис. Комедията с Айс Кюб и Кевин Харт е спечелила 9.4 млн. долара през уикенда и общо 105.2 милиона откакто е на екран. Лентата разказва историята на устатия охранител Бен (Кевин Харт) и неговия сблъсък с брата на бъдещата му съпруга - полицаят Джеймс (Айс Кюб), който го убеждава да му бъде партньор за 24 часа и двамата да патрулират по улиците на Атланта.

На четвърто място е анимационното приключение „Замръзналото кралство" (Frozen) с 6.9 млн. долара приходи от уикенда. Комедийната лента се задържа в Топ 10 на северноамерикански боксофис вече 12 седмици, през които е спечелила 368.7 млн. долара. Снежната приказка с гласовете на Кристен Бел и Джонатан Гроф разказва историята на кралството на безстрашната оптимистка Ана, което е сковано от вечна зима. Ана обединява сили със смелия планинец Кристоф и неговия другар - северния елен Свен, за да открие сестра си Елза, чиято снежна магия тегне над кралство Арендел.

В средата на сверноамериканския боксофис намираме комедията That Awkward Moment с 5.5 млн. долара приходи от уикенда и общо 16.8 милиона за две седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата с участието на Зак Ефрон, Майкъл Б. Джордан и Майлс Телър разказва историята на трима приятели, които решават да стоят далече от сериозните любовни връзки.

Шести е „Самотният оцелял" (Lone Survivor) с 5.3 млн. долара приходи от уикенда и общо 112.6 милиона откакто е на екран. Базираната на реални събития военна драма проследява историята на войници от американската армия, изпратени в провинция в Афганистан с мисията да ликвидират местен лидер на Ал Кайда. Малко след пристигането си обаче те попадат в клопката на талибански бойци. Филмът е с участието на Марк Уолбърг, Тейлър Кич, Емили Хърш, Бен Фостър.

На седмо място дебютира екшън комедията „Академия за вампири" (Vampire Academy) с 4.1 млн. долара приходи от уикенда. Лентата с участието на Сара Хайланд и Олга Куриленко разказва историята на „дампира" (дете на вампир и човек) Роуз, която заедно с най-добрата си приятелка и пазител Лиса Драгомир започва да посещава престижната и тайна академия "Свети Владимир".

На осмо място остана анимацията „Крадци на ядки" (The Nut Job) с 3.8 млн. долара приходи от уикенда и общо 55.1 милиона за четири седмици прожекции в САЩ и Канада. В анимационното приключение звучат гласовете на Брендън Фрейзър, Уил Арнет, Лиам Нийсън, Мария Рудолф и Катрин Хайгъл.

Девети е екшън трилърът „Джак Райън: Теория на хаоса" (Jack Ryan: Shadow Recruit), който е спечелил 3.6 млн. долара през изминалия уикенд , а общите му приходи възлизат на 44.5 милиона за четири седмици в северноамериканските киносалони. Филмът, вдъхновен от романите на Том Кланси, разказва историята на Джак Раян - финансов анализатор на Уолстрийт, който е вербуван от ЦРУ да разследва глобалния финансов тероризъм. В лентата на режисьора Кенет Брана участват Крис Пайн, Кийра Найтли и Кевин Костнър.

Топ 10 завършва драмата Labor Day с 3.2 млн. долара приходи от уикенда и 10.2 милиона за две седмици прожекции в северноамериканските киносалони. Действието на лентата се развива в началото на 80-те години на миналия век, а сюжетът се фокусира върху ежедневието на самотната майка Адел и нейния тринадесет годишен син. Филмът е с участието на Кейт Уинслет, Джош Бролин и Тоби Магуайър.