/ iStock/Getty Images
Немо, кучето на Еманюел и Брижит Макрон, е звездата на видео, разпространено в социалните мрежи с цел да насочи вниманието към изоставянето на животни и да насърчи осиновяването, предаде Франс прес.

С вирнат във въздуха нос, четириногият спътник на френската президентска двойка лае в краткото видео, "разказвайки" с помощта на субтитри историята си на изоставено куче, преди да бъде осиновен през 2017 г. от приют в района на Париж.

"Моята история започва с изоставяне. Подобно на мен, 100 000 животни се изоставят всяка година във Франция. Коледа е, приемете ги. Но осиновявайте със съвест", "казва" Немо във видеото, публикувано в акаунтите на Еманюел Макрон в Инстаграм, Снапчат, Тик Ток и Фейсбук.
 

Текстът уточнява, че ще бъде изпълнен "план за действие" за насърчаване на осиновяването, за който са предвидени 20 милиона евро.

"Лошото отношение ще бъде наказвано по-тежко, защото вашият любимец е член на семейството и разчита на вас", "предупреждава" в заключение Немо.

През януари парламентът трябва да продължи обсъждането на законопроект за борба с малтретирането на животни, който има за цел да "подобри условията за отглеждане на домашни любимци и еднокопитни животни".

Немо, кръстоска между лабрадор и ретривър-грифон, често се появява заедно с Еманюел Макрон, особено по време на посещения на чуждестранни лидери.
БТА