Кралица Елизабет била дъщеря на френска готвачка
Кралица Елизабет била дъщеря на френска готвачка / снимка: Reuters

Кралицата-майка Елизабет била дъщеря на френска готвачка, която обслужвала интересите на семейството й. Биологичната й майка сключила предсрочно споразумение, което било "ранна версия на сурогатното майчинство", твърдят авторите на нова книга.

Според лейди Колин Кемпбъл, автор на сензационната биография, тази практика била обичайна за горните класи на британското общество по онова време. Това обяснява и прозвището на Кралицата-майка, с която херцогът и херцогинята на Уиндзор я наричали, "Бисквитка". Произходът й освен това обяснява защо Елизабет е имала френско бащино име, изтъква още Кемпбъл.

Авторката излага скандалната си теория в най-новата си книга "Кралицата-майка. Неразказаната история на Елизабет Боуз-Лайън", която излиза на пазара през идния месец.

"Кралските и аристократичните кръгове са били наясно с това от десетилетия. Те са знаели, че Елизабет Боуз-Лайън, която несъмнено е дъщеря на 14-я граф на Стратмор и Кингхорн, не е била дете на съпругата му Сесилия, както и нейният по-млад брат Дейвид - роден две години преди нея на 2 май 1902", пише Колин. "Двамата са били деца на Маргарит Родиер - привлекателна френска селянка и готвачка, която дарила лорда и съпругата му с две деца, тъй като лекарите забранили на Сесилия да ражда повече бебета", допълва авторката, цитирана от БГНЕС.

"Не мисля, че е нужно да обнародваме подобни теории на този етап", заяви в отговор на твърденията историкът Хюго Викърс - автор на биографията на Елизабет. "Лейди Колин Кемпбъл прокарва странната си теория от доста време насам. Според мен това са пълни безсмислици", подчерта още той.