Котка на продуцент надушвала най-големите хитове
Котка на продуцент надушвала най-големите хитове / ThinkStock/Getty Images

Котката Трежър, собственост на продуцента на култовата група "Стейтъс куо", била способна да надушва най-големите хитове, преди да се появят на пазара, като ги съпровождала с продължително мяукане, пише в. "Дейли мирър".

Джон Шрьодерeр много разчитал на вкуса на музикалния си домашен любимец и винаги му просвирвал песните на изпълнителите, които продуцирал - от Клиф Ричард до Хелън Шапиро. През 60-те години на миналия век Джон пускал на котката си демо плочи на грамофона, за да види дали ще имат успех.

Сред хитовете, получили одобрението на пухкавото животно, фигурирала песента в изпълнение на Хелън Шапиро "Walking Back to Happiness", която самият Шрьодерeр написал в съавторство с Майк Хокър. Хитът оглавил класациите в продължение на три седмици през 1961 г. и донесла на авторите наградата "Айвър Новело".

Друга песен, одобрена от Трежър, била психеделичната "Pictures of Matchstick Men", достигнала седмо място в чартовете през 1968 г. и лансирала кариерата на непознатите дотогава "Стейтъс куо".

Шрьодерeр признава,че пророчествата на котката Трежър, споминала се през 1973 г., може да са били случайност, но това не пречи да са се оказали изключително точни. "Този домашен любимец беше нещо като един Джордж Мартин за котешкия свят", доверява 81-годишният продуцент от Съри, който все още е търсен след 50-годишна успешна кариера.

Източник: БТА