/ iStock/Getty Images
Котаракът Лари, четириногият обитател на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон, отбелязва едно десетилетие като главен ловец на мишки на Великобритания, съобщи Асошиейтед прес.

Котакът се настани в резиденцията на британския премиер на 15 февруари 2011 г., след като бе нает от тогавашния министър-председател Дейвид Камерън да опази резиденцията от набезите на мишки и плъхове.

Бившият бездомник, осиновен от лондонския приют "Батърсий догс енд кетс хоум", получи неофициалната титла Главен ловец на мишки към правителството. Той стана първата котка, заела поста след пенсионирането на Хъмфри през 1997 г. и лоялно служи вече при трима премиери.

"Откакто е на "Даунинг стрийт" 10, Лари се доказа не само като блестящ посланик на "Батърсий догс енд кетс хоум", но и показа на милиони хора по света колко невероятни са спасените котки", каза директорката на приюта Линдзи Куинлан. "Неговата история е още едно доказателство защо всички животни заслужават втори шанс - днес може да си бездомен и да живееш на улицата, а утре да си редом до най-обичаните национални политици и да имаш почитатели по цял свят".

Лари се е срещал с много световни лидери и е известно, че не е много дружелюбен към мъже, но се хареса с бившия президент на САЩ Барак Обама. А през 2019 г., когато президентът Доналд Тръмп бе на посещение във Великобритания, задряма в скута му.
 

Лари е обществено известна фигура и политическите лидери са наясно, че не бива да го пренебрегват. Котаракът се превърна в тема и по време на последната изява на Камерън като премиер в парламента, когато премиерът опроверга слуховете, че не харесва Лари. И за доказателство показа своя снимка с Лари в скута си.
 

След изборите през декември 2019 г. пък се появиха слухове, че Лари може да бъде пенсиониран, защото новоизбраният премиер Борис Джонсън предпочита кучета. Но въпреки че Джонсън доведе на "Даунинг стрийт" джак ръсел териера Дилин, Лари си запази дома и службата.

Съобщенията за ловните му способности са разнопосочни. Лари е известен със спорадичните си сборичквания с котки от квартала, особено с вече пенсионирания главен ловец на мишки на външнополитическото ведомство Палмерстън, както и с това, че обича да поспива.

Лари, който вече е на 14 години, през последните дни често е улавян от фотографите да патрулира периметъра си.

Посетителите в сградата понякога го намират да дреме до радиатор или на пода, а високопоставените лица са принудени да го прескачат. Неговият специалитет определено е дрямката.