Космонавтите злоупотребяват с приспивателни по време на полет
Космонавтите злоупотребяват с приспивателни по време на полет / снимка: БГНЕС, архив

Употребата на сънотворни е много разпространена сред космонавтите по време на космическите полети, съобщава Франс прес. Данните са от проучване, финансирано от НАСА и публикувано в сп. "Lancet Neurology".

Учените, участвали в него, са изследвали съня на 64 космонавти, летели на американската космическа совалка между 2001 и 2011, и на 21 космонавти, пребивавали на Международната космическа станция (МКС) между 2006 и 2011.

Те са анализирали съня на космонавтите, докато са били в Космоса, както и през седмиците, предшествали и последвали полета. Или над 4000 нощи сън на Земята и над 4200 нощи в Космоса, които били проследени с помощта на актиграф, преносимо устройство, регистриращо периодите на будуване и сън. Установено било, че средната продължителност на съня на космонавтите в Космоса е около 6 часа, време, доста по-малко от предвидените от НАСА осем и половина часа сън.

Учените били озадачени и от значителната употреба на сънотворни (золпидем) в Космоса.

Три четвърти от членовете на екипажа на МКС участвали в изследването, са заявили, че са използвали сънотворни в определен момент от пребиваването им в Космоса. Процентът нараства на 78% при космонавтите от космическите совалки. Способността на член от екипажа да действа адекватно в будно състояние в случай на извънредни обстоятелства, може да бъде компрометирана от употребата на сънотворни, предупреждава изследването.

Космосът е едно от най-враждебните за човека места. Затова продължителният и здрав сън е от решаващо значение за гарантиране на работата и предотвратяване на фатални грешки и аварии, смятат още учените.

Подобно на всички останали дейности, спането в Космоса все пак не е лесна работа. Макар че помещенията за спане са изолирани от светлина и шум, космонавтите спят в състояние на безтегловност. Липсата на пространство, възбудата, че са в Космоса, ограничената мобилност също допринасят за лошото качество на съня.

Полетът на последната космическа совалка беше през юли 2011. Достъпът на космонавтите до МКС е осигурен чрез руския космически кораб "Союз". Продължителността на престоя там е около 6 месеца.

НАСА не е включила в това изследване руски космонавти, "поради разминаване в политиките за участие в проучването", уточняват авторите.

Източник: БТА