/ istock
След европейска операция за борба с незаконната търговия с птици в Австралия са конфискувани 3404 яйца. На 9 юли следователите откриват в имот в Грантън, Тасмания, яйцата, за които се смята, че са на стойност 400 хил.- 500 хил. долара (207 000 - 259 000 паунда).

Яйцата са били издухани - или издълбани - което означава, че имат само декоративна стойност.

По данни на официалните власти се води разследване срещу 62-годишен мъж, но не са извършени арести.

Престъпленията, свързани с околната среда и дивата природа, се превърнаха в един от най-големите и доходоносни сектори на престъпността в света и продължават да се разрастват, докато като тласкат много видове към ръба на изчезването. Очаква се австралийският заподозрян да се яви пред съда на по-късна дата за престъпления в нарушение на Закона за опазване на околната среда и биологичното разнообразие от 1999 г. 
  „[Мъжът] се предполага, че е участвал в събирането и добиването на птичи яйца от дивата природа и търговия с яйца на австралийски местни птици и на птици, включени в списъка на CITES, с хора от чужбина“, заяви говорител на федералното министерство на изменението на климата, енергетиката, околната среда и водите (DCCEEW).

Когато даден вид е включен в CITES означава, че присъства в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) - международно споразумение между правителствата, което има за цел да защити застрашените растения и животни от международна търговия. По оценки на CITES международната търговия с диви животни е на стойност милиарди долари - от живи животни до продукти, получени от тях.

В момента се извършва анализ на яйцата, за да се потвърди към кои видове принадлежат, но се предполага, че те включват редки и застрашени видове, изправени пред висок риск от изчезване.

Разследващите смятат, че сред тях има яйца на четиридесетточковия папагал, който се среща само на остров Бруни в Тасмания, на бързия папагал и на срамежливия албатрос.
  През 2023 г. европейските власти започнаха разследване във връзка с незаконното събиране, колекциониране, търговия, купуване и продажба на птичи яйца в Европа и в международен план.

Бяха издадени редица заповеди за претърсване, в резултат на които бяха иззети над 56 000 яйца. Споразумението обхваща повече от 40 000 вида, като повече от 180 държави, включително Австралия, са се съгласили с него.
Тасманийският еколог д-р Сали Брайънт заяви пред ABC News, че събирането на яйца „вероятно се случва по-често, отколкото някой от нас осъзнава“.

Тя каза: „Ние сме наясно с този вид дейности, но те са много, много остарели - те са морално, етично и правно корумпирани“.

Тя добави, че колекциите с такъв размер се събират от „опитни експерти“ в продължение на „много години“.

Намесата в опазването на застрашени и мигриращи птици може да доведе до наказание от седем години лишаване от свобода, глоба в размер на 138 600 долара или и двете.

Износът на австралийски местни екземпляри, включително яйца, както и износът или вносът на екземпляри, включително яйца, от списъка на CITES, се наказва с максимална присъда от 10 години лишаване от свобода, глоба в размер на 330 000 долара или и двете.

Таня Плиберсек, министър на околната среда и водите, заяви: „Трябва да изкореним тази ужасна търговия, при която нашите местни животни се залавят в австралийските храсти и се изпращат в чужбина, за да бъдат продадени.“

 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
ВВС