/ iStock
На повечето от нас е добре познато онова чувство на умора след неспокойна нощ. Някои потребители на социалните медии обаче стигнаха до крайност, като се включиха в така нареченото „предизвикателство без сън“.

Един 19-годишен ютубър, Норм, предава на живо опита си да счупи световния рекорд за последователни дни без сън.

При достигането на 250 часа зрителите изразиха опасения за здравето и благополучието на Норм, но в крайна сметка той завърши с „безсъние“ от 264 часа и 24 минути, съобщи Science alert.

Опитът на Норм му донесе забрани от платформите за социални медии YouTube и Kick. Но въпреки твърденията му, че е подобрил световния рекорд, изпитанията му не бяха достатъчни, за да победи рекорда на Гинес, поставен от Робърт Макдоналд, който натрупа 453 часа - почти 19 дни! - през 1986 г.

През 1997 г. Рекордите на Гинес спират да следят рекорда за най-дълго време без сън от съображения за сигурност - и са напълно прави. Продължителното безсъние може да се окаже изключително опасно.

Възрастните трябва да се стремят редовно да спят повече от 7 часа на нощ. Хроничната невъзможност за достатъчно сън се свързва с повишен риск от множество заболявания като депресия, диабет, затлъстяване, инфаркт, хипертония и инсулт.

Сънят е важна част от ежедневието ни. Той дава възможност на много от нашите телесни системи да си починат и да се съсредоточат върху възстановяването.

През първите 3 етапа на съня контролът се поема от парасимпатиковата нервна система, която регулира почивката и храносмилането. Това понижава сърдечната честота и кръвното налягане.

В последния етап, етапа на бързото движение на очите (REM), сърдечната дейност се увеличава и очите се движат - този етап е ключов за когнитивните функции, като творчество, учене и памет. Консумацията на алкохол или кофеин преди лягане може да наруши тези цикли на съня.

Лишаването от сън може да бъде остро или хронично. Острото лишаване от сън може да се случи в рамките на един или два дни.

Въпреки че може да изглежда като кратък период от време, 24 часа лишаване от сън могат да доведат до по-голяма степен на функционални увреждания, отколкото при малко надвишаване на границата за шофиране в нетрезво състояние.

Симптомите на острото лишаване от сън могат да включват подпухнали очи или тъмни кръгове под очите, раздразнителност, влошаване на когнитивните способности, мозъчна мъгла и глад.

През втория ден без сън симптомите се засилват и настъпват промени в поведението, както и по-нататъшно влошаване на когнитивните функции. Нуждата на организма от сън става по-силна, което води до „микросън“ - неволни дрямки с продължителност около 30 секунди.

Увеличава се нуждата на организма от храна, както и физиологичните реакции като системно възпаление и нарушен имунен отговор, което ни прави по-податливи на заболявания.
Третият 24-часов период може да предизвика отчаяно желание за сън, което увеличава вероятността от по-дълги периоди на микро сън, деперсонализация - чувство за откъсване от реалността - и халюцинации.

След като навлезете в четвъртия ден на безсъние, всички симптоми се влошават много повече, прогресирайки до психоза, при която не сте в състояние да интерпретирате реалността и притежавате болезнено желание за сън.

Възстановяването от лишаване от сън е различно при отделните хора, като за някои е достатъчен солиден нощен сън, за да се възстановят. При други това може да отнеме дни или седмици.

Проучванията обаче показват, че възстановителният сън често не обръща метаболитните промени, които могат да причинят наддаване на тегло и намаляване на инсулиновата чувствителност, дори и от сравнително кратки периоди на лишаване от сън.

Работещите на смени могат да бъдат постоянно лишени от сън. Работещите на нощни смени обикновено спят средно с един до четири часа по-малко на денонощие в сравнение с хората, чието работно време попада в рамките на светлата част на денонощието - и това може да увеличи риска от ранна смърт.

Всъщност много проучвания показват, че твърде малкото сън е свързано с повишен риск от смърт. Но твърде многото сън също се свързва с повишен риск от смърт.

Затова за здравето е най-добре да избягвате предизвикателствата на социалните медии и вместо това осигурете 7 до 9 часа качествен сън. Тялото ви ще ви благодари за това.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС