Книга за Саркози може да стане бестселър
Книга за Саркози може да стане бестселър / netinfo

Нова книга, написана от известната френска драматуржка Ясмина Реза, проследява една година от живота на френския президент Никола Саркози. Реза го представя като неуморим и властолюбив държавник със слабост към сладкишите и луксозните часовници, съобщава Ройтерс.

Критиците са разединени дали книгата на Ясмина Реза "L'Aube le soir ou la nuit" ("Зазоряване вечер или нощем"), посветена на предизборната кампания на Саркози, да се определи като политически мемоари, поетичен портрет или просто като израз на почит. Саркози покани Реза да го придружава в предизборната му кампания - от септември миналата година до избирането му за държавен глава на 6 май тази година.

Реза, чиято пиеса "Арт" е играна в десетки страни, е събрала колекция от забавни и повечето безобидни анекдоти от кампанията из френските села и фабрики и от срещите на Саркози с държавни глави.

"Подкрепям някои от идеите му. С други съм изцяло несъгласна. Но като политик ме впечатлява. Не познавам човек, който да не е останал впечатлен от среща с него", посочва Реза в интервю за седмичника "Нувел обсерватьор".

Книгата й веднага оглави списъка на интернет книжарницата Amazon за бестселъри.

Произведението не разкрива политически тайни. Нито ще задоволи читателите, които очакват пикантни подробности от широко обсъжданите отношения на Саркози със съпругата му Сесилия, чиято роля озадачи много французи, след като тя помогна за решаване на случая с българските медици в Либия миналия месец.

Един от анекдотите е следният: Саркози взима вестник, в който са отпечатани статии за Иран и за самия него. На страницата в долния десен ъгъл има реклама. След като разглежда страницата няколко минути, той възкликва: "Колко красив ролекс."

В книгата, която разкрива слабостта на Саркози към сладкишите, могат да се прочетат и не особено ласкави негови коментари по адрес на неколцина дипломати на закуска с чужди експерти. Той нарича бившия посланик в Русия "идиот", а посланика в Ливан - "малоумен".

След среща с тогавашния британски премиер Тони Блеър Саркози уведомил своите помощници: "Тони и аз взехме решение. Да завладеем Европа."

Саркози каза днес, че още не е чел книгата и че като правило не чете книги за себе си. Но според коментаторите тя със сигурност ще му хареса, посочва Ройтерс.

"Това е много хубава книга, изпълнена с радост, удивление и живот" - пише "Поан". Според всекидневника на президента "ще му хареса да се огледа в това красиво огледало".

Левият "Либерасион", по принцип критично настроен към президента, определя книгата като "несполучлив потртрет", докато "Монд" смята, че тя предлага "личен, кос, безмилостен и ужасно човешки поглед към Никола Саркози".

На въпрос на "Нувел обсерватьор" дали Саркози се е опитал да я прелъсти през годината, в която го е следвала като сянка, Реза отговаря: "Не. Той искаше да прелъсти Франция."