Кметството на Болоня таксува и изтривалките пред магазините
Кметството на Болоня таксува и изтривалките пред магазините / www.sxc.hu

Буря от глоби за нерегламентирана реклама засипа търговците в центъра на Болоня. Над 2300 собственици на магазини получиха по пощата глоби от по няколкостотин евро за това, че са изложили на витрините си рекламни материали, без да са платили необходимата такса. На всичкото отгоре глобите се отнасят за период отпреди 2-3 години.

Собственик на бижутерски магазин например получи глоба заради изтривалка с изрисувани инициали. Според кметството това е форма на реклама и като такава трябва да се плати за нейното излагане. Администрацията на Болоня обаче глоби и търговци, „виновни“ за това, че са залепили на витрините си лепенки с имената на кредитните карти, които могат да бъдат използвани в магазините. Туристическа агенция също беше глобена с общо 1900 евро – заради посочването на имена на туроператори в офертите на витрината си. Бар в центъра пък беше глобен с 3000 евро заради излагане на рекламни панели на фирми за сладоледи.

Дъждът от глоби предизвика буря от недоволство сред търговците, които се готвят за битка срещу кмета Серджо Коферати, бивш лидер на най-големия синдикат в Италия –CGIL. Борбата им срещу него беше подкрепена и от депутати от десния Народ на свободата, които направиха парламентарно запитване по случая. Аргументът им е, че в случая не се прави разлика между реклама и информация. Кметството на Болоня обаче вече е подготвило нови 2000 глоби за края на месеца. Само от досегашните глоби то се надява да събере над 1 милион евро за бюджета си. /ПронтоСофия