Картина на Диего Ривера продадена за рекордните 15,7 млн. долара
Картина на Диего Ривера продадена за рекордните 15,7 млн. долара / Guliver/Getty Images

Картина на Диего Ривера бе продадена в частна сделка за 15,7 млн. долара. Това е рекордна сума за латиноамериканско произведение на изкуството, а продажбата бе осъществена от аукционна къща Phillips, посочва Artprice.

Цената на "Танц в Теуантепек" е близо два пъти по-голяма от платената миналата седмица за картина на Фрида Кало. За нейното платно „Голи тела в гората (Самата земя)“, нарисувано през 1939 г. бяха платени 8 млн. долара по време на търг, организиран от Christie’s в Ню Йорк.

Купувач на платното на Диего Ривера е аржентинският колекционер Едуардо Костантини. Той казва, че е чакал 20 години, за да придобие картината, която неуспешно се опитал да купи на търг на аукционна къща Сотбис през 1995 г. Оттогава картината е извън публичен достъп.

Вицепрезидентът на аукционна къща Philips, Аугусто Урибе заяви, че "това, което прави тази картина особено важна е, че тя е емблематична за работата на Диего Ривера".

"Танц в Теуантепек" е нарисувана през 1928 г. и изобразява танцьори, които изпълняват фолклорен танц под бананово дърво. Платното е с внушителни размери - 1,8 на 1,6 м и е сред картините с най-големи размери на мексиканския художник.

Едуардо Костантини планира да изложи картината в своя музей - Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires през март следващата година.

Източник: БГНЕС