/ БГНЕС
С маски и костюми десетки хиляди души се събраха на площад "Сан Марко" във Венеция, за да присъстват на традиционния "Полет на ангела". Той бележи началото на карнавалните празненства в италианския град.

Вижте великолепието на Венецианския карнавал в СНИМКИ

По обед смелият ангел се спусна грациозно от камбанарията на площад "Сан Марко", завързана с въже, дълго 80 м, над участниците в един от най-известните карнавали.
 

БГНЕС


Карнавалът с маски във Венеция е най-старият и най-големият в Европа. Карнавалът води началото си от 1162 г. след военна победа. Изпаднал в забвение десетилетия наред, той е възстановен от общината през 1980 г.

Организира се през януари или февруари, преди Великденските пости, за да могат благородниците, богатите буржоа и простолюдието да се смесят под прикритието на маските и да се отдадат на веселие и страсти.
 

БГНЕС


ГАЛЕРИЯ: Старт на карнавалния сезон и в Германия

По традиция в деня преди откриването - събота, се провежда шествие на девойки в средновековни костюми, наречено Празникът на Мариите. Закриването на карнавала е със символично изгаряне на маските на площад "Сан Марко".
 

БГНЕС


Относно Празника на Мариите, една стара история разказва, че през 948 г.,  пирати отвлекли дванадесетте най-красиви жени от града и се наложило на тогавашния дож, Пиетро Кандиано, да ги спасява със своята армада. Жените били върнати обратно и събитието било отпразнувано с пищни церемонии. Няколко години по-късно възникнал обичаят да се пременят в нови дрехи девойките за женене и след дълго шествие с маски се избирали седемте най-изящни момичета. Сега ритуалът се нарича Празникът на Мариите, а костюмите се шият от известни италиански дизайнери.
 
Друга история от времето на Ренесанса е тази за "Полета на ангела". През 1558 г. един турчин - акробат, гост на Венеция, се обзаложил, че ще скочи от камбанарията на базиликата "Сан Марко". И така, по двойно въже, от лодката му на кея пред пиацетата, той се изкачил до камбанарията на "Сан Марко", въоръжен със самоделни крила и опънато двойно въже, и направил скок. Венецианците били толкова поразени и възхитени от това деяние, че решили да го изпълняват като номер в Карнавалните тържества.
 

БГНЕС


Това представление се изпълнявало само от акробати. С течение на годините, така нареченото Изкачване на турчина се превърнало в официална церемония от Карнавала и се изпълнявало в три етапа: акробатът се изкачва до върха на кулата; после слиза до лоджията на двореца на Дожите и прави салто пред Дожа и посланиците, а те от своя страна го поздравяват с цветя и тържествено му връчват свитък с поеми, както и пари; и последно отново се изкачва до върха на кулата.
 
След една злополука през 1759 г., когато акробатът Нане Байло паднал сред ужасената тълпа, било взето решение акробатите да бъдат заменени с големи дървени гълъби, които били пълни с цветя и конфети, които, при политането, се разхвърчали над множеството. По този начин "Полетът на турчина" получил името Полетът на гълъба.
 

БГНЕС


От 2001 г., благодарение на Европейския Консорциум за съхранение на историческите ценности, е възстановено шоуто с акробати, които хвърлят над публиката балони и конфети. Същата година т.нар. "полет" е бил изпълнен от Катюша Триберти от известния "Триберти акробатичен цирк", а през следващата 2002 г. - от италианската актриса Антонела Елия, която е посрещната от голям оркестър с музиканти. През 2003 г. шоуто е осъществено от венецианската шампионка по феxтовка Фрида Скарпа. И атракцията се превръща в "Полет на ангела".