/ Gulliver/Getty Images
Най-малко три мъртви крави бяха открити по плажовете на Канарските острови през последната седмица, съобщава „Индипендънт“.
 
Последната бе намерена близо до Ел Медано на остров Тенерифе, а друга бе изхвърлена близо до Гранадила де Абона. Третата беше открита от рибари в морето.
 

 Телата на едрия рогат добитък идват от кораби, превозващи говеда от Южна Америка, които хвърлят труповете на животните зад борда, ако умрат по време на транзита.

Хаос на канадска магистрала заради... стадо крави (СНИМКИ)
 
Труповете най-вероятно са били хвърлени от „Поларис 2“, кораб за добитък, опериращ под панамски флаг, съобщиха местните медии. Известен като „вонящата лодка“, корабът редовно транспортира добитък от Южна Америка до Европа или Северна Африка.
 
Той е напуснал Рио Гранде в Аржентина на 22 март и трябва да премине Канарските острови, преди да пристигне в пристанището на Сеута на 4 април, според новинарския канал SE12 Canarias.
 
Министерството на земеделието на Канарските острови съобщи, че трите мъртви крави „идват със сигурност от една от лодките, транспортиращи стада добитък от американския континент - животни, които по всяка вероятност са загинали на борда и са били хвърлени в морето”.

Как изглежда светът през очите на някои животни? (СНИМКИ)
 
Подобен ход “е забранен от международното право”, заяви генералният директор на международната животинска борса Давид де Вера.
 
Той каза, че международният протокол постановява животни, които умират по време на транзита, „да бъдат третирани като всеки друг отпадък“ и изгаряни на борда или изхвърляни, след като корабът достигне пристанището.
 
През 2016 г. „Поларис 2“ трябваше да поиска разрешение за акoстиране в пристанището на Санта Крус де Тенерифе, след като остана без храна за животните. Тогава той бе принуден от ветеринарна инспекция да заколи 300 говеда.
 
БГНЕС