Всеки ден ползваме лаптопите си за работа и развлечение. А знаем ли от къде произлизат преносимите компютри? Всъщност преди лаптопите компютрите са били доста по-големи и не са разполагали с функциите, които ползваме в момента. В новия епизод на „Ctrl Alt Del” технологичният влогър Цецо проследява тяхната еволюция.

първите компютри
netinfo

Както може би повечето от вас знаят, компютърът в основата си е изчислителна машина, създадена да решава уравнения и Първият електронен компютър се появява в периода 1937 г. - 1942 г. и създателят му е човек, който много добре познаваме - Джон Атанасов. В сътрудничество с Клифърд Бери, той създава АВС (Атанасов-Бери Компютър) - първият компютър, използващ модерни тригерни техники, вакуумни лампи, и първият, в който се използва концепцията на логическите вериги и двоичната аритметика.

Децата започват да ползват интернет още 7-годишни

Това, на което трябва да обърнем внимание са вакуумните лампи, които стоят в основата на първото поколение компютри. Тази технология обаче носи и своите недостатъци, а именно размерът им. Както ABC, така и последователите му Colossus - създаден с военни цели и ENIAC създаден през 1946 г., са били с размерите на апартамент и имали внушаващо тегло от 30 до 50 тона. С развитието на транзисторите идва и неизбежният край на първото поколение компютри използващи вакумни лампи, тъй като новата транзисторна технология прави компютрите стотици пъти по малки и позволява създаването на първите компютри за масова употреба, а именно UNIVAC 1 през 1951 г. и IBM 650 и 700 серии през 1953 г.. По това време се създават над 100 езика за програмиране, а компютрите имате памет, операционна система и сторидж.

интернет
ThinkStock/Getty Images

Третото поколение компютри започва възхода си с изобретяването на интегралната схема - полупроводникова верига от множество транзистори в общ корпус, свързани без проводници. Изобретена е през 1959 г. от инженерния екип на Texas Instruments, като първата такава схема включвала само шест транзистора. За сравнение - един core I5 процесор в момента е с около 2 милиарда транзистора. Технологията с интегралните схеми, прави компютрите много по-малки и надеждни, което заедно със създаването на dOS от Microsoft през 1980 г. позволява появяването на първите персонални компютри от IBM през 1981 г., както и три години по-късно от Apple със своя Macintosh компютър.

Облъчват ли ни дисплеите? (ВИДЕО)

Като цяло, от 60-те години до сега технологията е една и съща, но пък тя постоянно се развива и усъвършенства, което позволява по-висока честота на процесорите, повече памет и общо взето повече от всичко. Но тази система също си има своите граници, които в един момент ще достигнем.

Вижте още:

Компютрите ни следят? Коя е най-търсената информация за всеки човек (ВИДЕО)

Пет признака, че компютърът ви е хакнат (ВИДЕО)

Какви са рисковете за децата в интернет?

 Ежедневната работа на компютър крие опасни травми